Thursday, December 31, 2009

Cuti-Cuti Ke Cameron Highland - Part 4 n final..

masa ni lepas dr taman agro al-mashoor..kami terus balik..b4 tu nak singgah dulu dkt tmpt org jual sayur..x silap dkt kea farm..orang mmg sangat2 ramaila..nak cari parking pn susah sgt..
masa tu pn dh pkul 4 lebih dah..keta still lagi banyak..dr arah nak turun n dari arah yg nak naik ke cameron..jem jgn cakapla..

b4 kami turun..keta pakteh aku dh wat hal..hehheeh.tiba2 berasap..itu pn x perasan lagi..aku yg follow kat blakang dh pn bau..risau jgk..cepat2 tutup aircond n buka tingkap..maunya keta aku..mampos la..nasibla..aku dh diingatkan dengan kak ina..b4 nk ke cameron baik check keta n isi minyak penuh2..risau jgk kan..sbb kak ina ckp banyak keta yg tersadai kat tepi jln..fuh.,takut kan..jalan dh la bukit bukau..sapa nek keta auto okla..keta aku manual...hauhaahahauahu..tp alhamdulillah suma selamat..

so kami berenti tepi jln..sementara nk tggu enjin keta sejuk..nasib xda apa..cuma "clush" ja berasap..mujurla area pasar mlm..sempatla pi pasar mlm tu..wlpun x mlm lagi..suma gerai dh buka..bila dh ok..kami terus ke kea farm..mula ingat nak balik terus..dh malas nak menyinggah..last tgk keta dh ok..n singgah jgk dkt kea farm tu..

see..keta masih banyak kan..jln sgtla jem..nak turun mahupn nak naik ke cameron..
dkt kea farm..banyak sayur2 yg dijual kat sini..

buah pn ada jgk..kalo beli jagung dkt sini..jagung tu dh boleh mkn mentah mcm tu ja..
mmg manis..jagung madu kot..

masa aku pi..bnyk sgt limau besar..xtau la kot tgh musim buah limau kot..

bunga of course la ada..n benih bunga..sebenarnya ada lg yg cntik..
tah cmna aku amik pic ni..hehehe..teringin nak beli..pk2 balik nnti layu cm tu ja..

b4 balik smpat lagi beli makan..nnti leh mkn dlm keta..stimboat..

ini ja yg tinggal..dh x bnyk pn..

pakat tgh tggu turn..x silap..abis geng aku beli..lega pakcik tu..hehehe

kat situ pn femes jgk brokoli goreng..ala cm cendawan goreng tepung tu..mcm2 sayur la..brokoli,asparagus..mcm2la..bnyk yg dijual..dengan goreng tepung..makan panas2...wow..mmg sedap..sedar x sedar..dah abih..x cukup wei !!!hehehhe..

lebih kurang pkul 6 kami pn terus btolak balik ke penang..bnyk jgkla keta yg nak balik..alhamdulillah suma selamat sampai..keta pn ok..hehehehe..berjaya jgk aku menjejakkan kaki di cameron highland..wlpn umur aku baru ya..hehhehe..26thn...yepiiiiiiiii..hahahaha..bunyi cm pelik ja..padahal org len dh sampai berkali2 drp aku...hahahahah..nk wat cmnakan..padahal yg jauh pd ni aku dh pi pn...hehehhehe..

insyaAllah..next time leh aku pi lagi..sbb dh tau jln..n kali ni kalo bleh xmau pi time cuti sekolah..xpn cuti umum ni..dh x sangggup meredah jln jem...heheheheh..

Kurma, Kismis, Madu & Sebab Utama Lelaki Ditarik Ke Neraka Oleh Wanita!

Sabda Rasulullah s.a.w "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti.. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.

Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan nabi Isa a.s.
Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w. Puan janganlah risau kerana takut diserang kencing manis.Apa yang harus puan buat, makanan manis2 yang lain puan jauhkanlah. Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.

1) KURMA
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".

2) KISMIS
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Ali a.s.. bersabda: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".
Imam Ali a.s. bersabda: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa".

Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa".

3) MADU
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasihat Al-Qur'an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik minuman ialah madu kerana dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Allah SWt telah meletakan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa ngeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda: "Madu adalah ubat dari segala penyakit,tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: "Rasul saw sangat menyenangi madu".
Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: "Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran".

******************************************************************************
Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:
******************************************************************************
1. Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya
Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak....jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)
....................................................................................................................................
Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman Allah S.W.T;
"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."

Wednesday, December 30, 2009

Cuti-Cuti Ke Cameron Highland - Part 3

sambung cita lagi..
lepas kami ke kilang boh..kami turun balik terus ke brincang..nak ke taman strawberi plak dan ke tempat orang jual sayur..otw tu singgah mkn tengahari dulu..xsilap dekat pekan tanah rata kot..alhmdulillah bnyk jgkla gerai2 orang melayu..

aku n kak milah dekat parking keta..belakang tu xtahu la bukit atau gunung pa..heheheh

taman agro al-mashoor..tempat tamanan strawberi..
yg ni betul2 dr orang melayu..

wah..buah strawberi tu..heheheh

antara pokok kaktus yg dijual di situ..

buah strawberi ngan pa tah..aku pn xtau..tgk sedapkan..tp aku xmkn..

saja try nk mkn..tgk cm sedap ja..last muntah balik..hahahahha..
aku mmg seorg yang pelik

pakcik n sepupu aku..ct..makan cm xda apa pn..

my family..kak milah,mak,aku n athirah..

Tuesday, December 29, 2009

Cari Jodoh - Wali Band

Apa salahku Apa salah ibuku
Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mau dan menginginkan aku
'tuk jadi pengobat pilu
'tuk jadi penawar rindu
'tuk jadi kekasih hatiku

Timur ke barat selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim duren hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan

Reff:
Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karena cuma diriku yang tak laku-laku


Pengumuman-Pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong cari diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

bisik-bisik: lagu ni anak menakan aku yg bagi..masa knduri abg aku hari tu..pakat tanya aku..mak lang bila nak kawin..so aku ckp jdh x sampai lagi..xpala..kami tujukan lagu ni kat mak lang n sapa2 yg belum kawin lagi....hampeh betoi..kak aku yg kl ngan anak2 dia..bg sapa2 yg penah dengar mstila tahu kan..n skrg tgh hits kat radio..yg xpenah..xsilap aku..kat jgn tido lagi tv 3 artis jemputan wali band n ifa raziah...

xtahu la dh lepas atau x..aku tgk iklan dia ja..heheheh..so hayatila lagu ni..hampeh betoi anak menakan aku...cm lawak ja lirik dia..siap ada pengumuman lagi..hahhha..tp ada jgk cm perli kan..kikikikikiki...wah.sempat lg aku selit..n3 pi cameroon pn x abih lg kan..hahahaha..selingan ja...layannnnn

Cuti-Cuti Ke Cameron Highland - Part 2

kesokkan hari plak pagi tu kuar sarapan dulu..aku tgk situ cm ramai lg orang cina daripada orang melayu..india mmg susah nak tgk..banyak pelancong la..kira orang tempatan situ mmg payah nak jumpa..peniaga pn ramai cina n melayu saja..sampai kedai mkn pn cm susah jgk..maybe kami yg x jumpa kot..sbb tgk banyak kedai cina ja..last pakcik aku tanya org situ..n org tu bgtau ada la food court melayu dkt belakang brincang central market..so pg tu kami suma sarapan di situ..

mana kasut aku ha???hehehehehe

time ni nak mkn pagi..pn jalan kaki..kesian tok aku..jalan dh la naik n turun bukit..kak aku tlg pimpim tgn tok..kira gilir2 ngan aku la..heheheeh..penat jgk la..kesian tok..

yg ni plak..brincang central market..

pic ni aku amik sambil drive keta..masa ni jln bukit otw ke kilang "boh"

aku pn first time sampai situ..cuma follow keta pakteh aku ja..jalan bukit bukau ok..n sempit sgt2..ada setengah muat 1 keta ja..dh la jauh..nun atas puncak..last dah sampai atas..tgk bnyk jgk keta..n nak parking pn susah..turunkan org dulu..pastu misi mencari parking plak..pusing 1 kilang..dh la sempit..kak aku n sepupu lain sempat lagi posing..aku ja..huahahahaahau..hampeh betoi x tggu aku..

ni dkt cafe..atas bukit jgk..kira kat sini suma org minum teh panas2 sambil tgk pemandangan bukit teh..aku n sepupu abang ngah n athirah
dalam cafe tu ada jgk pic n cerita sejarah kilang boh tu dibina..

pn sejarah zaman dulu..tgk zaman dulu guna gajah..

pic yg belakang orang ramai tu adalah kilang boh..masa ni kilang tutup..sbb cuti..so xleh la tgk cmna proses daun teh..

orang ramai tgh beratur nk beli air teh..ramaikan org...ada yg beli dengan cawan n kalo kira 1 set..1 teko n 6 cawan..

mak cik aku beli kek..lupa plak nk snap air teh..masa ni hujan lebat sgt..so sementara tggu hujan berenti..makan dulu..

ingat nak jgkla posing dekat celah2 daun teh n bukit tu..sekali amik..hujan la plak..huahhahhauahau...hampeh betoila..punah harapan terus..hujan selebat2nya..n sejuk sgt masa tu..nama pn atas puncak kan..hehheheh..

Monday, December 28, 2009

Cuti-Cuti Ke Cameron Highland - Part 1

hari jumaat lepas..seperti yg dirancang pg tu dlm pukul 10 lebih kami btolak ke cameroon highland..suma 3 keta..seperti yg dijangka jalan adalah sgt2 jem..biasala time cuti sekolah kan..
kuar tol simpang pulai..pakteh aku decide nk sembahyang jumaat dulu..pastu baru naik ke cameroon..so yg pompuan tggu dlm keta ja..lebih kurang 2 lebih..kami terus ke cameroon higland..sampai dlm 4.30 ptg..check in n tdo..sbb keletihan sgt2..

masa ni otw ke cameroon..xsilap dkt tol jelapang..jalan jem menuju ke utara..

jln nak keluar ke tol simpang pulai..keta pn banyak jgk..

jln menuju ke cameroon highland..pn jem jgk..suma nak naik ke atas..

tudor home inn dkt brincang..tmpt penginapan kami..

family aku bilik 105

mlm dlm pukul 8.00 lebih kami keluar jln2 ke pasar mln brincang..org mmg ramai sgt2..ikutkan nak naik keta..sbb kesian plak dkt tok aku..last pk balik..masing2 jalan kaki ja..sbb kalo naik keta nnti susah nak parking keta n jln jem..tp kesian plak dekat tok aku..ya la..jln kan berbukit..naik n turun bukit..

t-shirt yg dijual di pasar mlm

strawberi coklat..cm best ja..

mkn mlm dekat nasi kandar al-ghazali (kalo xsilap la..)hehehe..tp bkn nasi kandar pn..org melayu kita ja..

sementara tggu order datang..masing2 pakat mkn makanan yg dibeli di pasar mlm td..

mula2 plan nak cuti 3 hari 2 mlm dkt situ..aku pn ok la..last minit mak cik aku kensel balik..cuma tido situ 1 mlm ja..mula pk banyak hari pn buat apa..sbb konon xdak apala..last dh jalan jem sgt2..nk bgerak pn susah..pk balik cm rugi ja pi kensel 1 mlm lagi..kalo tahu mcm ni..xyah kensel kan..hehheheh..bnygkan 1 hari tu jln sana sini..

Thursday, December 24, 2009

JERUK PAK LATIF ENTERPRISE

ptg smlm aku ngan mak pi area cherok tok kun untuk pi beli jeruk..ectually selasa ptg aku,mak,abg n kak ipar dh pi ke situ untuk beli jeruk..b4 ni mak aku slalu beli kat area berapit..situ cina yg jual..tempat ni pn mak ngah aku yg tahu..pastu mak tam aku dr sg buloh plak try pi situ..n then mak aku plak..

so ptg tu pas aku balik keja..around 6 br kuar dr umah..dh la x penah pi..harap mak su aku ja bg plan..mula tu xjmpa jgk..last cari punya cari dpt jgk..peniaga jeruk ni..org kampung..maksud aku..depa ni dpt tunjuk ajar dan bimbingan dpr jabatan pertanian dan peladang..so cm susah sket la nak cr..bkn kedai besar tepi jln..kn jln masuk kmpung..dlm jgkla..

masa sampai situ pn dh 6 lebih dh..tup2..tokei kedai xdak plak..yg tinggal hanya seorg tok..aku bgtau tok tu yg kami nak beli jeruk..tok tu ckp org xdak..suma ke kebun..apa lagi..kami pn terus balik la..tanya jgk tok tu..bila tokei balik..tok tu ckp cm lambat ja..sbb tokei br pi saja..

ptg smlm..pas balik keja..kira awal sket la..hrp2 kedai tu bukala..nasib kami baik..alhamdulillah..panggil kat umah tu..ada org kuar..hehehehe..tdk comfirm la kn pi lagi..ectually jeruk ni abg aku yg nak beli.abg aku nk bawa balik kelantan..nak bg sedara blah sana..so sapa yg nakke sana..nnti bleh tanya aku..heehehe..kasi promote sket..

banner dr jabatan pertanian n peladang

jeruk pak latif..tokei kedai

mai..mai..rasa dulu..

di antara jeruk yg dijual

pn sama..jeruk yg dijual..(sorry pic blur sket)

tp jeruk kat sini sket la..berbanding b4 ni aku beli kat cina..kat cina tu lagi bnyk la..hehehhehe..

Wednesday, December 23, 2009

Masih Mencari Cinta ?

Ramai yang ingin bercinta sebelum berkahwin. Bagi mereka, apabila bertemu seseorang yang dapat menyentuh hati dan perasaan seperti di dalam filem-filem telenovela Korea, atau filem-filem Hindi barulah mereka akan bersedia mendirikan rumahtangga.

Selagi belum ada yang boleh mengusik hati dan perasaan, mereka akan menganggap semua itu bukanlah satu cinta sejati. Lalu mereka akan menjalani hidup mereka dengan berkhayal untuk menjumpai “Mr Right” atau “Ms Right” mereka.

Mereka akan berasa gembira dan ingin mendirikan rumahtangga apabila individu-individu ini tiba-tiba muncul dalam hidup. Itupun setelah mereka “betul-betul mengenali” individu ini, berselisih faham, bertekak dan berbaik semula, BARULAH mereka mendakwa diri mereka sedang dilamun cinta.

Apabila mendirikan rumahtangga, perasaan cinta itu dibawa bersama dengan harapan ia akan terus kekal begitu. Ramai yang terlupa atau tidak sedar bahawa tanggungjawab suami atau isteri adalah berbeza sekali dengan tanggungjawab sepasang kekasih, ia tidak terhad kepada menghantar dan menjemput dari tempat kerja sahaja. Ia lebih daripada itu.

Ada pula yang terlampau “bahagia” sehingga melupakan kedua orang tua. Ada juga yang berasa tertekan dengan kehadiran anak-anak yang dikurniakan oleh Allah.

Akhirnya alam perkhawinan mereka tidak menjadi seperti yang diinginkan, tidak seindah filem-filem telenovela Korea atau filem-filem cinta Hindi kerana ia akan diselubungi dengan pelbagai masalah.

ALAM PERCINTAAN SEBELUM BERKAHWIN

Bercinta sebelum berkahwin adalah sebahagian daripada budaya Hedonisme yang mengajar manusia fahaman “kebahagiaan hanya dicapai apabila ada keseronokkan di hati”. Akibatnya kebahagian itu hanya seketika kerana keseronokkan yang dilakukan kadang-kala mendatang masalah sosial dan masalah peribadi yang lain. Sedangkan Islam mengajar sesuatu yang lebih baik.
Budaya ini telah lama menyerap ke dalam masyarakat Melayu semenjak Hikayat 1001 malam dibukukan. Seseorang yang sedang khayal dan seronok bercinta dengan pasangannya akan menganggap diri mereka sedang menikmati kebahagiaan. Lalu kerana rasa bahagia inilah mereka membuat keputusan untuk mendirikan rumahtangga.
Persoalannya adalah mudah, mampukah kebahagian tersebut kekal 10 atau 20 tahun akan datang? Boleh atau tidak mereka berasa bahagia apabila hadir di antara mereka anak-anak dengan pelbagai kerenah.

WANITA MENGADU TENTANG CINTA KEPADA UMAR

Pada zaman Umar Al-Khattab r.a. sebagai khalifah, ada seorang wanita yang datang mengadu dan mengaku kepada beliau r.a. bahawa dirinya tidak lagi mencintai suaminya. Dia lalu meminta nasihat daripada Umar r.a. apakah cara terbaik dalam mengatasi masalah ini. Katanya hidup yang tidak dihiasi dengan cinta amat membosankan.

Lalu Umar berkata “Jika ada di antara kamu, wahai perempuan, yang tidak cinta kepada seorang di antara kami para lelaki, tidak usahlah hal itu dikhabarkan kepadanya (suami itu). Kerana hanya sedikit rumahtangga yang dibina berdasarkan cinta. Kebanggaan hanyalah (rumahtangga) yang didirikan atas dasar hasab.”

Hasab di sini bermaksud kemulian budi, sifat dermawan, sopan santun, akhlak yang baik dan sebagainya yang menyebabkan seseorang itu disegani. Dalam erti kata moden, imej yang baik.

Kata-kata ini membawa maksud bahawa, amat jarang sekali sesuatu perkahwinan yang membanggakan dibina berdasarkan cinta. Perkahwinan yang menjadi kebanggaan biasanya dibina atas dasar hasab yang baik.

Ini adalah satu kata-kata emas yang jika direnung, ia membawa maksud yang amat mendalam. Sebenarnya terdapat pelbagai elemen lain yang dapat mempengaruhi kebahagiaan dan kebanggaan sesuatu rumahtangga selain cinta dan seks.

DISEBALIK PERKAHWINAN

Sepasang manusia yang diijab-kabulkan akan melalui pelbagai ujian daripada Allah swt. Masing-masing akan melihat kelemahan dan kelebihan diri yang lain. Justeru akan muncul pula perasaan benci, marah dan sebagainya. Tambahan pula, sebagai manusia kita tidak akan lari dari melakukan kesilapan. Keadaan akan menjadi buruk apabila kesilapan-kesilapan yang dilakukan menghakis sedikit demi sedikit perasaan cinta yang menjadi asas perkahwinan tersebut.

Dititik inilah biasanya muncul masalah “suami curang” atau “isteri curang”. Masing-masing cuba mencari cinta baru dari luar rumah. Perilaku-perilaku ini seterusnya akan mewujudkan situasi yang amat buruk apabila perasaan cinta itu didorongi pula oleh nafsu seks.

Apabila cinta itu terhakis, apa lagi yang tinggal dalam perkahwinan? Adakah ia mampu bertahan sehingga ke akhir hayat atau sebaliknya. Kita melihat banyak kes-kes penceraian di dada akhbar setiap hari. Kebanyakkannya berkahwin kerana cinta semasa mereka dan bukannya kerana menganggap bahawa perkahwinan adalah suruhan agama.

APABILA CINTA TIDAK MENJADI ASAS

Berbeza keadaan dengan rumahtangga yang tidak dibina atas asas cinta. Percintaan hanya wujud selepas perkahwinan. Banyak rumahtangga yang berjaya dibina berpuluh-puluh tahun lamanya dan dapat bertahan sehingga dipisahkan oleh liang lahat. Semakin hari semakin mesra, semakin sayang, semakin bahagia.

Setiap hari kedua-dua pasangan sama-sama belajar mengenali satu sama lain. Berbeza dengan mereka yang mendirikan rumahtangga yang berasaskan cinta dan seks, mereka yang mendirikan rumahtangga atas sebab hasab akan menjumpai lebih banyak nikmat lain, mereka akan menjumpai kebahagian di dunia.

Atas dasar itulah kita sering lihat masalah penceraian adalah perkara biasa pada zaman sekarang. Padahal ia adalah sesuatu yang jarang didengari dalam masyarakat Melayu lama. Masyarakat Melayu lama berkahwin bukan kerana soal seks atau cinta, tetapi pernikahan mereka adalah berdasarkan hasab.

Siti Khadijah r.a. tidak pernah bercinta dengan Rasulullah s.a.w. . Beliau terpikat dengan Rasulullah s.a.w. disebabkan budi pekerti dan akhlak Rasulullah s.a.w. yang mulia. Perkahwinan beliau dengan Rasulullah s.a.w. kekal sehingga akhir hayat beliau. Faktor usia, harta dan keturunan bangsawan Rasulullah s.a.w. bukanlah faktor utama.

Terdapat beberapa riwayat hadith yang menceritakan bagaimana sayangnya Rasulullah s.a.w kepada Khatijah r.a. melebihi isteri-isterinya yang lain. Di antaranya :

Aisyah r.a. berkata, Aku tidak pernah cemburu kepada seorang pun dari isteri Nabi s.a.w seperti cemburuku kepada Khadijah karena Rasulullah banyak menyebutnya dan menyanjungnya dan setiap kali menyembelih kurban Nabi s.a.w. akan menyisihkannya sebahagian untuk dikirimkan kepada perempuan-perempuan sahabat Khadtijah. Kadang-kala aku berkata, “Seperti bumi ini tidak ada perempuan lain selain Khadtijah” Nabi s.a.w bersabda, “Demikian banyak kelebihan Khadtijah, dan darinya aku memperoleh anak. {Riwayat Bukhari}

Sejarah tidak melakarkan bahawa Rasulullah s.a.w pernah melalui zaman percintaan bersama dengan Khadtijah r.a. sebelum mereka berumahtanggga. Malah Muhammad Hussein Haekal menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w bimbang akan kedudukkan kewangannya apabila dicadangkan oleh Nurfaisah untuk berkahwin dengan Khadtijah r.a. {Sejarah Hidup Muhammad (terjemahan Ali Audah), Litera AntarNusa, Mac 2006, m/s 67}

Ini menunjukkan bahawa Rasulullah s.a.w tidak ada apa-apa hubungan dengan Khadtijah r.a. sebelum mereka berkahwin. Perkahwinan beliau r.a. dengan Khadtijah r.a. merupakan satu perkahwinan yang terhormat dan berasaskan hasab.

Ini adalah selaras dengan wasiat Rasulullah s.a.w. kepada kita agar memilih calon-calon pasangan hidup yang beragama dan bukannya berasaskan percintaan. Hanya mereka yang menjiwai agama adalah mereka yang mempunyai budi pekerti dan akhlak yang baik.

Kesimpulan

Amat bijak sekali sekiranya kita mengambil keputusan untuk tidak menunggu lagi kemunculan “cinta sejati” Sebaliknya kita mula mencari mereka yang mempunyai agama yang baik, kahwinilah dan belajar mencintai mereka selepas berkahwin, kerana kebahagiannya telah pun dijamin oleh Rasulullah s.a.w., malah Allah telah menjanjikan rahmatNya.

bisik-bisik: wah..cita cintan-cintun plak dah..hahahhaha...

Monday, December 21, 2009

SeLaMaT PeNgAnTiN BaRu Yuzalilah &Norazizul!!!

Hujung minggu lepas sepupu aku kawin..anak makngah yg ke 3..iaitu yuzalilah or nick name ilah..majlis akad nikah pd mlm jumaat tu..18/12..n kenduri kawin pada ke esokkan hari sabtu 19/12..kalo semua nak tahu..ilah suka sgt dgn kaler biru..kira semua serba biru la..dr baju nikah,baju kawin,bilik,brg2 kawin..semua serba biru...n ilah ni seorg yg rajin..semua brg2 kawin + hantaran ilah yg buat sendiri..n seorg yg pandai jahit baju...btuah laki dia..hehehheh..


lepas akad nikah

dania with aciknya

pengantin with my family

me n kak milah diapit oleh pengantin..pelamin yg cute serba putih..

yg pic family aku tu..kami amik dlm umah..sbb pelamin buat luar umah..cm segan jgkla..sbb org still ramai lagi yg kat luar..heheeh..last amik jgk..pic aku n kak milah..blasah ja..b4 kami balik..

b4 mai kenduri ni..kami ke kenduri sepupu jgk..tapi itu sebelah arah walit..yg ni blah mak..pic x sempat nk amik...sbb ramai sgt jumpa sanak saudara yg lain..

bisik-bisik: selamat pengantin baru..semoga kekal hingga akhir hayat..so anak mak ngah lg sorang la..kak ija..harap2 thn depan kot..hehehh...

Thursday, December 17, 2009

New Background!!!

hihihihi..aku tpanggil jgk nak tukar new background bagi blog aku ni..selama ni dok tgk kwn2 blogger2 aku ja yg buat..maklumla aku ni xla pandai sgt..hehhehe..buat blog ni pn org yg ajarkan..thanks ya cekgu amy..dok pk msti susah kan nak buat baru n jenuh la nak copy suma..hhahhaha...(mmg nmpk sgt aku ni xpandai..n bkn celik it)...hehheheheh...

so cekgu amy yg ajarkan aku..rupanya sng sgt..hahhahha...x sampai 5 minit pon..blog aku dh bertukar rupa n cantik sgt...(wah...angkat bakul sndiri nampak)..hahahhha..so selamat melayari blog baru aku...hahahahaha...perasan kan..chow...

bisik-bisik: dr mula wat blog sampai skrg..bnyk bnda baru yg aku blajar dr cekgu amy..thanks a lot...buat cekgu..apa2 nnti cekgu tlg lagi ya...hahahhaahha

Ketika Cinta Bertasbih - Melly Goeslaw feat Amee

Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

[*]
Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

[**]
Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta

Back to [*][**]

Cinta...

Back to [**]

Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih

bisik-bisik:aku suka lagu ni..skrg tgh hits kat radio...xsilap aku dr filem kot...tahla..dh kuar atau x..yg penting aku suka lagu ni..hahahahha..layan

Tuesday, December 15, 2009

SUSAH vs SENANG

Susahnya Nak Buat Dosa
Kalau nak ke disko bukan murah
Kurang-kurang kena bayar RM25 cover charge
Konon dapat free first drink tapi yang dibagi air yang harga kat 7-Eleven cuma RM1 je
-----------------------------------------------------------------------------------------
Senangnya Nak Buat Pahala
Kalau gi masjid tu, free je
Dah le takde cover charge, minum free bukan first drink je
Berkoyan-koyan pun boley. Silap-silap dapat makan free lagi
-----------------------------------------------------------------------------------
Susahnya Nak Buat Dosa
Kalau nak berzina tu, bukannya semudah ABC
Susah. Nak sewa hotel (duit tu)
Nak belanja awek tu makan (duit lagi)
Silap2 silap kena tangkap basah
Ha... Boleh masuk paper free..Kalau majikan tau, boleh kena buang keje. Laaagi haru
---------------------------------------------------------------------------------------
Senangnya Nak Buat Pahala
Kalau nak pose sunat tu, anytime, anywhere
Bangun pagi takde breakfast, terus niat pose
Dapat dah pahala. Bukan setakat dapat pahala,siap dapat jimat duit lagi
Pose tu kan boleh kekang nafsu
Cume tak masuk paper je
Tapi insyaAllah masuk syurga.Laaagi best!!!
--------------------------------------------------------------
Susahnya Nak Buat Dosa
Mengumpat tu best kan ? Tu lah hobi hampir semua manusia hari ni
Tapi,ngumpat punye sedap, keje tak jalan
Yang keje tu, bos tengok,abis kena haruk
Yang suri rumah sepenuh masa lak, suami balik tengok sume tak siap, tarik muka
Gi makan kat kedai Timah Janda, jeles lak tuh. Timah lak kena umpat
-------------------------------------------------------------------------------------
Senangnya Nak Buat Pahala
Berzikir mengingati Allah tu cukup mulia
Allah akan mengingati hambaNya yang mengingati Dia
Orang pun tak marah. Makin saspek ade. Eh! Respek la
Suami balik tengok keje sume siap, isteri lak terkumat-kamit berzikir
Manis je muka. Nak keluar rumah pun takut rugi. Beban keje pun kurang terasa
-----------------------------------------------------------------------------------
Susahnya Nak Buat Dosa
Bagi orang tamak, kumpul harta memang takkan cukup sampai bila-bila
Kejor le harta dunia ni. Makin jauh dia lari
Sampaikan ibadah pun terabai, dunia tak gak dapat2
--------------------------------------------------------------------------
Senangnya Nak Buat Pahala
Jadik zuhud tu bukan je mulia, malah cukup memudahkan
Takyah nak sibuk2 tamak haloba. Jiran beli tv baru, sofa baru, langsir baru, lantak ko la.
Sebab dia dapat hutang baru, kita lak dapat iman yang sentiasa diperbaharukan. Mane lagih best?
------------------------------------------------------------------------------------------------
Susahnya Nak Buat Dosa
Orang kate "Nak hidup terpaksa la menipu" Ha'ah! Hidup la ko kat neraka
Hehe...Penipu ni bukan setakat Tuhan benci,manusia pun lebih-lebih lagi
Kalau tipu duit lagi parah.Hidup sentiasa dalam ketakutan. Silap2 kantoi, kena ganti
Tak pun... Saman court dalam... (ikut gaya Aziz Satar dalam Bujang Lapok)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Senangnya Nak Buat Pahala
Orang jujur ni bukan sahaja dikasihi manusia & malaikat
malah Allah akan sentiasa memberkati hidupnya
Mungkin dia jadik mangsa pembelit2 kat dunia ni, tapi dia takkan jadik mangsa belitan ular kat neraka
Hidup pun aman bukan dalam ketakutan. Bahagia je
--------------------------------------------------------------------------
Susahnya Nak Buat Dosa
Nak lawan hukum Allah bukan senang. Nak study tu, study nih
Carik peguam tuh, carik peguam nih. Buat kempen tuh, buat kempen nih. Leceh
Terpaksa pulak buat Istilah baru konon yang paling benar.Tapi dusta belaka
Ingat upah sana upah sini tu murah ke? Banyak ooo abiskan duit
Walaupun bukan duit rakyat,bukan duit sendiri. Hehe..........
Dahla hidup kena laknat,siap booking name sendiri kat Malek. Dunia akhirat tak tenteram!!
---------------------------------------------------------------------------------------------
Senangnya Nak Buat Pahala
Cukup senang kalau pakai hukum Allah
Ini bukan yang manusia buat tapi hukum yang turun dari langit
takde hukum lebih sempurna dari hukum² Allah
Inilah hukum2 yang seadil-adilnye.Tak payah nak fikir2 nak rangka rang undang-undang baru
Semuanya dah termaktub dalam Al-Kitaab.Selain tuh, hidup pun diberkati
Ridhwan pun sedia nak sambut dengan manis muka
Inilah kemuliaan orang yang memperjuangkan Agama Allah. InsyaAllah........

Renung-renungkanlah...
Wallahu a'lam...

bisik-bisik: sama2 saling ingat mengingati di antara dengan yg lain..

Gantung - Melly Goeslow

Kuharus menemui cintaku
Mencari tahu hubungan kita
Apa masih atau tlah berakhir
Kau menggantungkan hubungan ini
Kau diamkan aku tanpa sebab
Mahunya apa kuharus bagaimana
Kasih….

Sampai kapan kau gantung cerita cintaku
Memberi harapan
Hingga mungkin kutak sanggup lagi
Dan meninggalkan dirimu…woooo

Detik2 waktu pun terbuang
Teganya kau menggantung cintaku
Bicaralah biar semua pasti

Kau menggantungkan hubungan ini
Kau diamkan aku tanpa sebab
Mahunya apa kuharus bagaimana
Kasih…

Sampai kapan kau gantung cerita cintaku
Memberi harapan
Hingga mungkin kutak sanggup lagi
Dan meninggalkan dirimu…wooo

Gantungnya hubungan cinta dengan mu
Membuatku sakit
Hingga mungkin ku tak sanggup lagi
Dan meninggalkan dirimu…woo

bisik-bisik: ni pn lagu lama jgk..layan...

Monday, December 14, 2009

menduga tahap keSABARanku yang baik!!!

smbng balik cita bateri abih td...dh abih aku pn trus ke proton ni...msk dlm tgk ada plug yg kat bawah..cantk la...heheheheh..b4 msk..tgk keta aku blum lagi diservis....huahaahaauahaua...lama nya...n jgn tkejut plak selama aku dok ngaga tggu keta aku siap..aku berjaya wat 3 n3...hahhaha...agak2..kalo lagi lama..aku leh wat n3 untuk seminggu pa...

dr kul 10.00 pagi
.
.
.
.
.
.
.
.
11.30 aku kuar dr mcd ke proton ni
.
.
.
.
.
.
.
.

12.51..pn masih blum siap..tggu ja dlm ni..mls nak jenguk..
.
.
.
.
.
.
.
bila nak SIAP ni????xkan aku nk tdo sini kot....
kalo tau mcm ni baik aku cuti ja..ingat aku xda keja ka..kata td kalo booking cpt ja..ni hampeh..sama ja aku tgk...xdak..special apa pn....wargh......bayangkan kalo aku ngaga ja kat sini...nasib la tpk jgk nak bw laptop adik aku ni...sbb b4 ni mmg aku nganga ja kat sini...skrg ni kira dh pandai la...hahhhahah...meluatnya aku.....

siap bleh tgk org buka2 pintu keta..sbb aku dok kat tmpt kira cm pameran keta proton la..bukak pintu n test dok dlm keta..jgn pasni depa mai tanya aku dh la..nk beli keta...kot2 ingat aku jual keta kan..


plug bawah..aku bw skali plug 2 pin....hahahhaha



luar pameran tu..


kat tmpt aku lepak..sblh tu keta bml,pesona n exora...mai2..sapa nk beli keta..
.
.
.
.
.
.
n the finally...
dh siap kul 1.16 petang...fuh...mmg LAMA kan...hampir 3 jam lebih...pueh la menganga...

bisik-bisik: kdg2 dh jadi cmni...cm rasa plak..baik aku naik moto..xyah servis lama2...manusia kan..x pnah bersyukur dgn apa yg kita ada..cm org lain jgak..yg naik keta nak naik moto..yg naik moto..berpanas,hujan...msti kata alangkah bagusnya kalo aku ada keta kan...sabar..sabar..

Live @T mcd Juru Autocity !!!

pagi ni aku ada appoitment servis keta gen-gen dkt proton juru autocity...nasib la minggu lepas aku dh call booking nak wat servis....sbb masa aku park keta..pak guard tu bgtau pg ni ja ada 20 buah keta..fuyooo..kalo x booking maunya sampai ptg x abih lagi...so kira yg dh booking ni main masuk trus la..

org kaunter ckp abih lmbt 2 jam la..so b4 ni..aku dh set dlm otak aku..nak bawak laptop adik aku..lgpn sapa pn xguna kat umah tu...so blehla..aku lepak2 n tggu keta siap dkat mcd berdekatan..nasibla..dekat...first skali aku msk mcd..aku dh tcrai2 plug...ya la nak cas bateri nnti..tup2..KICIWAnya...suma plug kat mcd ni depa buh kat atas...hampeh btoi....macam tau2 ja...org cm aku ni nak cas kn....tp mcd sunway plug kat bwh plak..nmpk sgtla..mcd ni KEDEKUT KAN..hahhhahaha...padan muka aku...nnti dh abih bateri..menganga la aku..sampai keta siap..



sarapan pagi aku..bubur mcd n milo ais..



aku pilih tmpt sorok sket..n dekat ngan toilet...

org time ni xla ramai sgt...tp adala..masing2 breakfast ja kot..xpn ada jgk yg cm aku..servis keta..so tggu kat sini la...


plug yg kedekut.........................

klah...aku nkp cari plug lain..bye...bateri nk abih dh..huahahahauaahau....tlggggggggg