yg bestnya mak aku ckp ni bkn pai tee..namanya singapore pai..cuba ckp cepat2..apa yg jadi..bunyi popeye ja kan..heheh..itu pn mak kwn aku yg bagi rasa..kulit pai sama..cuma inti berbeza...kuah pn kuah kacang..mcm2 cara kan...mai kita tgk apa bahan2 & caranya nk wat pai tee ni...aku ubah skit..
bahan-bahan utk kulit pai:
4 sudu besar tepung gandum
3/4 cawan tepung beras
3/4 cawan air
1 biji telur
sedikit air kapur
sedikit lada sulah
sedikit garam
- cuba celupkan acuan ke dalam bancuhan tepung, kalo rasa agak likat, tambahkan sedikit air mengikut kesesuaian...jgn terlalu cair plak..nnti xlekat tepung tu kat acuan
1. ayak tepung gandum dan tepung beras
2. masukkan lada sulah, garam dan air kapur
3. campur telur dan air, gaul hingga sebati
4. pukul bahan tadi hingga kembang dan berbuih
5. peramkan selama 20 minit
6. rendamkan acuan pai tee ke dalam minyak panas
7. celupkan dalam bancuhan tepung tadi dan masukkan ke dalam minyak, goreng sehingga garing...petua (rendamkan dalam minyak sehingga tepung tertanggal sendiri)
- boleh dapat shingga 30-40 kulit pai(tmasuk yg xjadi senget benget n ok)
bahan-bahan utk inti (my style):
1 biji carrot -disagat
1 biji tauhu (taukua) - dicincang
setengah biji sengkuang - disagat
sedikit taugeh -
sedikit isi ayam - dicincang
sedikit lada sulah
sedikit garam
setengah ulas bawang besar - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit minyak - utk menumis
cara-cara:
1. panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk tadi
2. masukkan ayam, goreng sehingga ayam masak
3. masukkan garam,lada sulah dan tauhu
4. campurkan carrot,sengkuang dan taugeh
5. masak sehingga sedikit layu
6. biarkan inti sejuk sedikit, dan bolehlah dimasukkan ke dalam kulit pai tee
bahan-bahan utk sos (my style) / sos nasi ayam:
*8 biji cili merah
*4 ulas bawang putih
*kesemua bahan dikisar
1 sudu besar cuka makan
sedikit garam
sedikit gula
sedikit air
sedikit minyak utk menumis
cara-cara:
1. panaskan minyak, masukkan bahan yg dikisar tadi
2. masak sehingga naik bau, tambahkan air
3. masukkan gula,garam dan cuka
4. masak sehingga pekat
5. hidangkan bersama pai tee
kan first time buat..so xpandai lagila nk agak inti tu banyak mana..last inti xcukup..sbb bubuh banyak sgt..hehehe..kulit pai ada lebih lagi...tp xpa..kulit pai simpan dalam tupperware..agar x masuk angin..so bila free bleh wat inti lain..hehehe..bila dh buat baru pandai agak..
sumber : after6am.blogspot.com
bisik-bisik: frust sbb buat kek chiffon xjadi..huhuhuh..bkn apa...tsilap teknik..xpa len kali bleh cuba lagi..tp suka sgt pai tee jadi...walaupn first time buat...n ada yg ok n xok jgk..tima kasih ya kpd penyumbang resipi ni...
sedapnye tgk ! ;P
ReplyDeletethank u...mmg sedap amy..nasib jadi..kalo x maunya bebai jgk..hehehe..nnti amy leh try wat ngan mama ngan kak amy....hehehe
ReplyDeleteAssalam irah,wah rajin buat singapore pai,akak xpernah buat lagi,erm mmg org utara xpaggei pai tee kan..Nanti bla2 nak try jga la,tapi kna cari acuan dlu la,huhu..
ReplyDeletesalam kak..saja irah try kak..heheh..sbb penah makan b4 ni..sedap n menarik..oo kak pn tahu la singapore pai ni..ingat mak irah silap..hehehe
ReplyDeletebila right klik siap ada ha buat apa tu x mau x mau..hahaha..kemaluan sudah
ReplyDelete