Monday, October 4, 2010

Time to Spageti

kali ni cik empunya blog nk tunjukan resipi wat kuah spageti...yg ni pn cik empunya blog belajar dr sifu kak zainah..masa tu pi umah kak zainah utk pi kenduri kat sana..satu hari tu kak zainah masak spageti utk kami...sebenarnya ni kali ke 2 aku wat spageti..first sekali try wat b4 puasa..okla..cuma kuah tu sedikit cair..kuah spageti ni kn makan kuah pekat2..br sodap..n baru ni..hr sabtu lepas raya adik aku teringin nk mkn spageti..request dr adik dan..b4 dia balik ke shah alam..mak aku apalagi..suruhla aku msk utk adik aku tu..alhmdulillah kali ni berjaya..heheh..suma ok..meh kita tgk bahan2 n cara nk wat kuah spageti ni..

ni lah hasilnya..
Bahan-bahannya:
*5 tangkai cili kering - selalu cili ni aku akan rebus ngn air panas..bg dia lembut sket..
*1 labu bawang besar
*2 biji bawang putih - *kesemua bahan ni dikisar
sedikit minyak - utk menumis bahan kisar td
1 bungkus daging lembu kisar (ramly) brand lain pn ok jgk..
1 bungkus kecil fish ball (ayamas)..brand lain pn ok jgk..
1 tin besar tomato puree (duchef)
*3 labu bawang besar
*2 biji cili capsicum hijau - * kesemua bahan ni di potong dadu
sedikit air- utk kuah
sedikit garam - ikut rasa masing2
sedikit gula - ikut rasa masing2
setengah paket spageti(san remo)

Cara membuatnya:
1) masukkan minyak ke dlm periuk..minyak dh btul2 panas barulah masukkan bahan yg dikisar td (cili kering, bwg besar & bawang putih)..masak sehingga cili tu betul2 masak dan pecah minyak
- kalo buh banyak minyak..nnti bahan tumis akan cepat&mudah masak..nnti minyak yg lebih kita keluarkan..
2) pastu masukkan daging kisar yg telah dibersihkan
3) masukkan sedikit air,agak daging tadi dh masak
4) masukkan tomato puree
5) masukkan fish ball dan biar fish ball tu masak..
6) pastu masukkan bawang dan cili capsicum yg dipotong dadu td..
7) tgk kuah,kalo air kurang,tambahkan sedikit air..(agak2) jgn terlalu cair sgt
8) masukkan garam dan gula secukup rasa..kuah spageti ni kalo bleh biar rasa masam lebih..
9) jgn lupa rebus spageti sehingga betul2 lembut..dh masak toskan..aku pakai san remo ja..mcm2 jenis&bentuk ada..pilih ja yg mn kenan dhati..

selamat mencuba ya..

No comments:

Post a Comment